SUPERPRZEPIS

Babka majonezowa

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Babka majonezowa Więcej zdjęć (5)

Babeczka majonezowa jest bardzo delikatna i puszysta. Można ją wzbogacić dowolnym aromatem lub otartą skórką z cytrusów.

Składniki:

Babka majonezowa

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa
Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier, ubijać aż cukier sie rozpuści. Następnie dodać żołtka i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tarta bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować.
Babka majonezowa
Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier, ubijać aż cukier sie rozpuści.
Babka majonezowa
Foremkę na babkę natłuścić i posypać tarta bułką.
Babka majonezowa
Do białek dodać żołtka i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
Babka majonezowa
Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka.