kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i szybka w przygotowaniu babka z majonezem. Babka jest lekko wilgotna, a smak majonezu nie jest wyczuwalny. Polecam.

Babka majonezowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka majonezowa

 

  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
  • keksówka 10 x 26
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa
Białka oddzielamy od żółtek i wkładamy do miski, wsypujemy sól i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany wsypujemy oba cukry i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.
Do masy dodajemy majonez i mieszamy.
Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ,, suchego patyczka". 
Babka majonezowa
Do ubitej na sztywno piany dodajemy cukier i po kolei żółtka.
Babka majonezowa
Następnie dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Babka majonezowa
Wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia
Babka majonezowa
Do blaszki wkładamy przygotowane ciasto na babkę.

Tagi:

ciasto babka