monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Babka majonezowa w dwóch smakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zachodzę w głowę czemu do tej pory nie upiekłam babki majonezowej? jest pyszna, delikatna i słodka. Serdecznie zapraszam:)

Babka majonezowa w dwóch smakach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka majonezowa w dwóch smakach

 

 

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa w dwóch smakach
Mąki wymieszać, dodać proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać po żółtku i nadal ubijać. Następnie partiami dodawać sypkie składniki i delikatnie wymieszać. W kolejnym kroku dodawać po łyżce majonezu i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać wiórki i wymieszać. A do drugiej dodać kakao i mleko. I znów wymieszać. Na dno formy z kominem wyłożyć ciemne ciasto ( 2 łyżki odłożyć). Kolejna warstwa to jasne ciasto. Na wierzch dać resztę ciemnego ciasta i zrobić delikatne esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 40-45 minut. Ostudzić i wyjąć z formy. Oprószyć cukrem pudrem.
Babka majonezowa w dwóch smakach
białka ubić na sztywno dodając cukier i zóltka
Babka majonezowa w dwóch smakach
do ciasta dodawać majonez i delikatnie mieszać
Babka majonezowa w dwóch smakach
ciasto podzielić na pół i do jednej dodać kakao a do drugiej wiórki
Babka majonezowa w dwóch smakach
na dno formy wyłożyć ciemne ciasto a potem jasne