kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Piegus (babka makowa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca.

Piegus (babka makowa)

Składniki:

Piegus (babka makowa)

 

  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka maku
  • 250g masła
  • szklanka cukru
  • 6 białek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy

Sposób przygotowania:

Piegus (babka makowa)
Roztopić masło, połączyć z cukrem i makiem, ostudzić. Do wystudzonej masy makowej dodać kolejno przesianą mąkę, ubite na sztywno białka, proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

mak