Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Babka migdałowo-makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna babka do niedzielnej kawki

Babka migdałowo-makowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka migdałowo-makowa

 

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • białka jaj - 6 szt
  • mak mielony sypki - 0,5 szkl
  • migdały tarte - 0,5 szkl
  • cukier - 0,5 szkl
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • margaryna - 200 g
  • mąka - 250 g
  • sól - 1 szczypta
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Babka migdałowo-makowa
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do piany, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać. Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec w 175 stop.przez 35 minut.
Babka migdałowo-makowa
Wszystkie składniki na babkę zostały przygotowane
Babka migdałowo-makowa
Z białek cukru i cukru waniliowego została ubita piana
Babka migdałowo-makowa
Do ubitej piany dodano mąkę migdały i suchy mak
Babka migdałowo-makowa
Przygotowane ciasto zostało wylane do formy

Tagi:

tarta mak