Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Babka Malibu z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Wilgotna babka, o fantastycznym i bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym oraz posypana wiórkami kokosowymi- idealna na Święta, jak i na inne uroczyste okazje.

Babka Malibu z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka Malibu z truskawkami

 

 

  • Lukier:
  • cukier puder- 4 łyżki
  • sok truskawkowy- 2 łyżki

 

  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe- do ozdoby

Sposób przygotowania:

Babka Malibu z truskawkami
Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Odmrozić truskawki- najlepiej na sitku ustawionym na miseczce. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Miksując dodawać jajka, a następnie wlać likier Malibu. Odjąć 2 łyżki mąki, a resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Masę przelać do formy na babkę (wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub mąką), a na wierzchu ułożyć truskawki uprzednio odmrożone, osuszone na papierowym ręczniku i obsypane odłożoną mąką. Piec około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10-15 minut, a następnie studzić na kratce. Lukier: 2 łyżki soku powstałego z odmrożenia truskawek wymieszać z cukrem pudrem i polać babkę.
Babka Malibu z truskawkami
babka wielkanocna, babka z malibu, babka z likierem, likier malibu, likier kokosowy, babka kokosowa z truskawkami,

Tagi:

jajko jajka