gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Babka mandarynkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, łatwa i ciekawa w smaku babka z wykorzystaniem świeżych ugotowanych ze skórką mandarynek zmiksowanych.

Babka mandarynkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka mandarynkowa

 

  • 7 mandarynek
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • 4 jajka

 

Sposób przygotowania:

Babka mandarynkowa
Mandarynki dobrze czyścimy i w całości ze skórkami gotujemy około 40 minut – studzimy. Ostudzone mandarynki w całości ze skórkami blendrujemy na mus. Do misi wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy – mieszamy, następnie dodajemy mus mandarynkowy mieszamy. Do przygotowanej masy na koniec wmieszać całe jajka, olej – dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do posmarowanej foremki dużej babki – pieczemy 40 minut w temperaturze 180. Upieczoną polewamy polewą czekoladową.
Babka mandarynkowa
Gotujemy mandarynki studzimy blenderujemy
Babka mandarynkowa
Do mąki wymieszanej z musem dodajemy jajka
Babka mandarynkowa
Ciasto przelewamy do wysmarowanej blaszki
Babka mandarynkowa
Upieczoną babkę polewamy polewą czekoladową

Tagi:

jajko jajka