reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pszczółka- ciasto ucierane z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto codzienne, szybkie i proste. Jak widać nie należy do ciast które wyglądają, ale do tych które pysznie smakują :)

Pszczółka- ciasto ucierane z orzechami

Składniki:

Pszczółka- ciasto ucierane z orzechami

 

  • Ciasto

 

 

  • 200 g cukru

 

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa orzechowa

 

 

 

  • 100 g cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pszczółka- ciasto ucierane z orzechami

masa orzechowa

Pszczółka- ciasto ucierane z orzechami
całość gotujemy około 20 minut i lekko studzimy

Orzechy siekamy - jak bardzo zależy od was.

Masło przekładamy do garnka, dodajemy cukier, miód i mleko- mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia.

Dodajemy orzechy i całość gotujemy około 20 minut.

Studzimy, ale nie za bardzo, bo karmel nam zastygnie, masa ma być letnia.

ciasto

Pszczółka- ciasto ucierane z orzechami
ciasto jest dosć geste, ale takie ma być

Ucieramy masło na puszysto, dodajemy cukier i ucieramy dalej, aż cukier nam się rozpuści.
Teraz stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

przygotowanie do pieczenia

Pszczółka- ciasto ucierane z orzechami
zimna masa bardzo szybko twardnieje, dlatego wykładam ja porcjami

Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną grubo masłem i wyrównujemy.

Na górę ciasta wykładamy masę orzechową

Ja robię to w ten sposób- wykładam kilka kupek masy i rozsmarowuję, inaczej masa od razu stwardnieje i będzie problem z rozłożeniem jej na całe ciasto.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.

Sprawdzamy patyczkiem, wyjmujemy i studzimy

Na koniec oprószamy cukrem pudrem, ale to możemy ominąć


Tagi:

ciasta orzechy