Sposób przygotowania:
Pszczółka- ciasto ucierane z orzechamimasa orzechowa
Orzechy siekamy - jak bardzo zależy od was.
Masło przekładamy do garnka, dodajemy cukier, miód i mleko- mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia.
Dodajemy orzechy i całość gotujemy około 20 minut.
Studzimy, ale nie za bardzo, bo karmel nam zastygnie, masa ma być letnia.
ciasto
Ucieramy masło na puszysto, dodajemy cukier i ucieramy dalej, aż cukier nam się rozpuści.
Teraz stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
przygotowanie do pieczenia
Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną grubo masłem i wyrównujemy.
Na górę ciasta wykładamy masę orzechową
Ja robię to w ten sposób- wykładam kilka kupek masy i rozsmarowuję, inaczej masa od razu stwardnieje i będzie problem z rozłożeniem jej na całe ciasto.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, wyjmujemy i studzimy
Na koniec oprószamy cukrem pudrem, ale to możemy ominąć