Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszna i delikatna babka. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec, i już mamy babkę. Możemy ją oprószyć cukrem pudrem. Idealna na wielkanocny stół.

Babka marmurkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka marmurkowa

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 25 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa
1. Masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.

2. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie do jednej dodajemy kakao i ucieramy. Druga pozostaje jasna.

3. Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy do niej ciasto ciemne, a na ciemne jasne. Warstwy ciasta możemy lekko przemieszać.

4. Tak przygotowaną babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremki. Następnie kroimy i podajemy.
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa, idealna na Wielkanoc. Polecam.