Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa
1. Masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.
2. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie do jednej dodajemy kakao i ucieramy. Druga pozostaje jasna.
3. Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy do niej ciasto ciemne, a na ciemne jasne. Warstwy ciasta możemy lekko przemieszać.
4. Tak przygotowaną babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremki. Następnie kroimy i podajemy.
2. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie do jednej dodajemy kakao i ucieramy. Druga pozostaje jasna.
3. Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy do niej ciasto ciemne, a na ciemne jasne. Warstwy ciasta możemy lekko przemieszać.
4. Tak przygotowaną babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremki. Następnie kroimy i podajemy.