Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa z nutą cytrynową
Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wodę mieszamy z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy kakao. Mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładamy naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i mieszamy. Masą polewamy przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypujemy kolorowymi perełkami.