reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Klasyczna babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kolejny nasz stary wypróbowany i klasyczny przepis. Babka jest bardzo łatwa i smaczna, choć można ją jeszcze wzbogacić o rodzynki ( 50g) i migdały (30-40 g)

Klasyczna babka marmurkowa

Składniki:

Klasyczna babka marmurkowa

 

 

  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 4 duże- 6 małych jaj

 

  • 250g cukru pudru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • 1 szklanka mleka ( 250ml)

 

  • dodatkowo

 

 

 

  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Klasyczna babka marmurkowa
Oddzielamy żółtka od białek- białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli i dzielimy na dwie części. Mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy kolejno po jednym żółtku, cukier puder i waniliowy, sok z cytryny. Stopniowo i na przemian dodajemy mąkę i mleko.

Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao rozpuszczone w w 2 łyżkach mleka. Do obu części dodajemy białka i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto białe przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na górę wylewamy ciemne ciasto- można lekko przeciągnąć patyczkiem, żeby zrobił nam się ładny wzorek:)

Ważne!! ciasto wylewamy do 2/3 wysokości formy- ciasto mocno rośnie Z tych proporcji u mnie wychodzi jedna większa babka widoczna na zdjęciach i jedna mniejsza ( niestety nie dotrwała do zdjęć:)

Babkę pieczemy w temperaturze około 160-170 stopni przez 45-60 minut do suchego patyczka, a czas zależy od wielkości formy Gotową babkę możemy polać polewą, nam jednak najbardziej smakuje zwykła posypana cukrem pudrem z wanilią.