Sposób przygotowania:
Klasyczna babka marmurkowa
Oddzielamy żółtka od białek- białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli i dzielimy na dwie części. Mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy kolejno po jednym żółtku, cukier puder i waniliowy, sok z cytryny. Stopniowo i na przemian dodajemy mąkę i mleko.
Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao rozpuszczone w w 2 łyżkach mleka. Do obu części dodajemy białka i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto białe przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na górę wylewamy ciemne ciasto- można lekko przeciągnąć patyczkiem, żeby zrobił nam się ładny wzorek:)
Ważne!! ciasto wylewamy do 2/3 wysokości formy- ciasto mocno rośnie Z tych proporcji u mnie wychodzi jedna większa babka widoczna na zdjęciach i jedna mniejsza ( niestety nie dotrwała do zdjęć:)
Babkę pieczemy w temperaturze około 160-170 stopni przez 45-60 minut do suchego patyczka, a czas zależy od wielkości formy Gotową babkę możemy polać polewą, nam jednak najbardziej smakuje zwykła posypana cukrem pudrem z wanilią.
Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao rozpuszczone w w 2 łyżkach mleka. Do obu części dodajemy białka i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto białe przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na górę wylewamy ciemne ciasto- można lekko przeciągnąć patyczkiem, żeby zrobił nam się ładny wzorek:)
Ważne!! ciasto wylewamy do 2/3 wysokości formy- ciasto mocno rośnie Z tych proporcji u mnie wychodzi jedna większa babka widoczna na zdjęciach i jedna mniejsza ( niestety nie dotrwała do zdjęć:)
Babkę pieczemy w temperaturze około 160-170 stopni przez 45-60 minut do suchego patyczka, a czas zależy od wielkości formy Gotową babkę możemy polać polewą, nam jednak najbardziej smakuje zwykła posypana cukrem pudrem z wanilią.