gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1000]

Babka marmurkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna babka marmurkowa pięknie prezentuje się na stole. Babkę możemy polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Babka marmurkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka marmurkowa

 

  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa
Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier.

Na koniec dodajemy żółtka.

Na mniejszych obrotach miksera dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia.

Dalej ubijając dodajemy olej i wodę.

Ciasto dzielimy na dwie części.

Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki,a do drugiej kakao.

Foremkę 30x11 wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wykładamy łyżką na przemian jasne, ciemne.

Pieczemy 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Babka marmurkowa
Na mniejszych obrotach miksera dodajemy 2,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dalej ubijając dodajemy olej i wodę.
Babka marmurkowa
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki,a do drugiej kakao.
Babka marmurkowa
Ciasto wykładamy łyżką na przemian jasne, ciemne.

Tagi:

ciasto babka