Samantha

Samantha

Kucharz
[Przepisów: 2]

Babka Czekoladowa Samanthy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta czekoladowa babka nadaje się na każdą okazję i jest łatwa do wykonania. Połączenie ciemnej czekolady z białą daje efektowny wygląd.

Babka Czekoladowa Samanthy

Składniki:

Babka Czekoladowa Samanthy

 

  • 250 g masła
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 11/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki kakao /przesiane/
  • 1 łyżka kawy instant w proszku
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki zimnej wody
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 80 g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietany kremowej

Sposób przygotowania:

Babka Czekoladowa Samanthy
Masło, czekoladę, cukier, kakao, kawę i 2 szklanki zimnej wody podgrzać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać lekko roztrzepane jajka i przesianą mąkę z proszkiem, wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Przelać do dobrze wytłuszczonej formy babkowej i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 165 st.C, przez 15 minut, następnie w temp. 145 st.C przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Czekoladę ciemną rozpuścić z 3 łyżkami śmietany, białą z 1 łyżką śmietany, w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przestudzonymi oblać babkę, najpierw ciemną, później białą. Smacznego:)