WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Babka na białkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, wilgotna w środku, kolorowa babka na białkach o smaku waniliowo - kakaowo - piernikowym, oblana czekoladą.

Babka na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka na białkach

 

  • 250g białek (czyli ok. 6-7 białek)
  • szczypta soli
  • 1szkl. cukru drobnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. oleju
  • 0,5szkl. mleka
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Polewa:
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 50g czekolady (u mnie mleczna i gorzka po połowie)

Sposób przygotowania:

Babka na białkach

ETAP 1:

Białka przełożyć do miski i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianą. Do piany dosypywać powoli cukier zwykły i waniliowy i ubijać do jego rozpuszczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski, następnie wsypywać partiami do ubitej piany i mieszać łyżką do połączenia. Dolać olej i znów wymieszać. Dolać mleko i wymieszać.

Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną pozostawić bez dodatków. Do drugiej dodać kakao i wymieszać. Do trzeciej dodać przyprawę do piernika i wymieszać.

Do formy silikonowej na babkę wykładać w dwóch miejscach na przemian po łyżce ciasta jasnego, piernikowego i kakaowego i tak do skończenia składników. Ciasto piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni. U mnie ok. 40-45 minut.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Chłodną babkę wyjąć z formy na talerz.

Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i polać ciasto.

Gdy czekolada zastygnie pokroić na kawałki.

Babka na białkach
Babka na białkach oblana roztopioną czekoladą
Babka na białkach
Upieczona babka po wystudzeniu wyłożóna na talerz
Babka na białkach
Ciasto nałożóne naprzemian do foremki silikonowej
Babka na białkach
Ciasto podzielone na trzy części i wymieszane z dodatkami

Tagi:

babki ciasta