Sposób przygotowania:
Babka na białkachETAP 1:
Białka przełożyć do miski i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianą. Do piany dosypywać powoli cukier zwykły i waniliowy i ubijać do jego rozpuszczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski, następnie wsypywać partiami do ubitej piany i mieszać łyżką do połączenia. Dolać olej i znów wymieszać. Dolać mleko i wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Jedną pozostawić bez dodatków. Do drugiej dodać kakao i wymieszać. Do trzeciej dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
Do formy silikonowej na babkę wykładać w dwóch miejscach na przemian po łyżce ciasta jasnego, piernikowego i kakaowego i tak do skończenia składników. Ciasto piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni. U mnie ok. 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Chłodną babkę wyjąć z formy na talerz.
Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i polać ciasto.
Gdy czekolada zastygnie pokroić na kawałki.
lukrowanepierniczki
WanilioweImprowizacj
lukrowanepierniczki napisał(a):