Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Piernikowe brownie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brownie to wypiek, który zawsze się udaje. Przyprawy korzenne nadają zawsze niezwykłego charakteru każdemu wypiekowi. Połączenie smaku piernika i brownie w jednym cieście sprawia, iż to ciasto stało się hitem w moim domu.

Piernikowe brownie

Składniki:

Piernikowe brownie

na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g czekolady deserowej
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Piernikowe brownie
Czekoladę łamię na kawałki. Masło rozpuszczam wraz z kakao, 100 g cukru i wodą. Dodaje połamaną czekoladę. Mieszam do momentu połączenia się składników. Studzę.

Jajka ubijam na puszystą pianę wraz z 20 g cukru. Do ubitych jajek dodaje wystudzone składniki. Miksuję. Dodaję mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Miksuję.

Ciasto przelewam do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Dekoruje ciasto cukrem pudrem.