BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Murzynek Bożeny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na prosty i szybki w przygotowaniu, ale bardzo smaczny murzynek, który po prostu rozpływa się w ustach. Po zjedzeniu jednego kawałka sięgamy zaraz po następny.

Murzynek Bożeny Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Murzynek Bożeny

 

  • Ciasto;
  • mąka 1 i 1/4 szklanki,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • jajka 3 szt,
  • masło 3/4 kostki,
  • śmietana gęsta 1/2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,

 

  • Polewa 1;
  • czekolada gorzka 100 - 150 g,
  • masło 1/3 kostki,
  • śmietana gęsta 1/2 szklanki,
  • miód 1,5 łyżeczki,
  • cukier puder 3/4 szklanki,

 

  • Polewa 2;
  • masło 3 łyżki,
  • ciemne kakao 3 łyżki,
  • cukier 5 łyżek,
  • śmietana gęsta lub jogurt naturalny 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Murzynek Bożeny
Przygotowanie;

Jajka, cukier puder oraz masło zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać ciemne kakao, gęstą śmietanę lub gęsty jogurt naturalny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Miksować do całkowitego połączenia składników. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową.

Polewa 1:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem,dodać miodu i wymieszać. Po wystudzeniu masę zmiksować z cukrem pudrem i śmietaną.

Polewa 2:

Do garnka włożyć masło, cukier oraz kakao ciemne, podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i szybko wymieszać. Tak przygotowaną polewę rozprowadzić po cieście.

Ja przygotowałam polewę 2.

Rada:

Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi.

Do ciasta można dodać bakalie jak ktoś lubi.

Można przekroić wzdłuż i przełożyć dżemem śliwkowym lub powidłami śliwkowymi.
Murzynek Bożeny
Jajka, cukier puder i masło zmiksować na puszystą masę
Murzynek Bożeny
Do masy dodać kakao, śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
Murzynek Bożeny
Miksować do całkowitego połączenia się składników
Murzynek Bożeny
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,piec około 50 minut w 180 stopniach
Murzynek Bożeny
Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą