Sposób przygotowania:
Murzynek Bożeny
Przygotowanie;
Jajka, cukier puder oraz masło zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać ciemne kakao, gęstą śmietanę lub gęsty jogurt naturalny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Miksować do całkowitego połączenia składników. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Polewa 1:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem,dodać miodu i wymieszać. Po wystudzeniu masę zmiksować z cukrem pudrem i śmietaną.
Polewa 2:
Do garnka włożyć masło, cukier oraz kakao ciemne, podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i szybko wymieszać. Tak przygotowaną polewę rozprowadzić po cieście.
Ja przygotowałam polewę 2.
Rada:
Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi.
Do ciasta można dodać bakalie jak ktoś lubi.
Można przekroić wzdłuż i przełożyć dżemem śliwkowym lub powidłami śliwkowymi.
Jajka, cukier puder oraz masło zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać ciemne kakao, gęstą śmietanę lub gęsty jogurt naturalny oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Miksować do całkowitego połączenia składników. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Polewa 1:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem,dodać miodu i wymieszać. Po wystudzeniu masę zmiksować z cukrem pudrem i śmietaną.
Polewa 2:
Do garnka włożyć masło, cukier oraz kakao ciemne, podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i szybko wymieszać. Tak przygotowaną polewę rozprowadzić po cieście.
Ja przygotowałam polewę 2.
Rada:
Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi.
Do ciasta można dodać bakalie jak ktoś lubi.
Można przekroić wzdłuż i przełożyć dżemem śliwkowym lub powidłami śliwkowymi.
robaczek
BozenaMatuszczyk
To prawda u mnie też bardzo lubiane.;)
Czekoladka 2
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie.;)