Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Czekoladowy piernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowy piernik to wypiek klasyczny, ale uniwersalny. Do mojego sprawdzonego przepisów z którego piekę od lat to ciasto dodałam czekoladę. Efekt okazał się wspaniały.

Czekoladowy piernik

Składniki:

Czekoladowy piernik

na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miodu
  • 200 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 60 g przyprawy do piernika
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 6 g sody oczyszczonej
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Czekoladowy piernik
Białka oddzielam od żółtek. 100 g czekolady łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. studzę.

Miękkie masło ucieram z cukrem i miodem na puch. Dodaje po jednym żółtku. Miksuję. Do masy dodaję rozpuszczoną czekoladę. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, aromat waniliowy i przyprawę do piernika. Miksuję. Białka ubijam. Dodaję do masy. Mieszam.

Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy keksowej.

Piekę około 45 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę.

100 g czekolady łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią ciasto.