zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka na białkach z chrupkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

zostało wam czekoladowych chrupek, których nie ma kto zjeść ? Dodaj je do babki, będzie piegowata i smaczna.

Babka na białkach z chrupkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka na białkach z chrupkami

 

  • 7 białek
  • 1 żółtko
  • 150 g margaryny
  • 4 łyżki mąki tortowej ( czubate )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szk chrupek czekoladowych
  • 1/3 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • Lukier :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • barwnik pomarańczowy
  • posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Babka na białkach z chrupkami
Margarynę stopić w rondelku i ostudzić. Białka ubić z obydwoma cukrami, dodać żółtko i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do piany i delikatnie wymieszać, dodać margarynę i chrupki i ponownie ale delikatnie wszystko połączyć. Formę do babki o średnicy u góry 23 cm wysmarować margaryna i wysypać bułka tartą. Masę wyłożyć do foremki i wstawić ja do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec babkę 45 minut. Po tym czasie babkę wystudzić. Przygotować lukier i polać nim babkę a na koniec posypać posypką.
Babka na białkach z chrupkami
Etap 1białka ubić dodać zółtko i lekko wymieszac
Babka na białkach z chrupkami
Etap 2dodać margaryne i chrupki i wymieszać
Babka na białkach z chrupkami
Etap 3przełożyć masę do foremki i upiec ...
Babka na białkach z chrupkami
Etap 4upieczoną babkę polukrować i posypac posypką