Sposób przygotowania:
Babka na białkach
W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże wraz z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka z pozostałym cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, wraz wyrośniętymi drożdżami do wygrzanej mąki, lekko mieszamy, dodajemy sól, posiekane migdały i wyrabiamy ciasto. Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy roztopiony letni tłuszcz i przez chwilę wyrabiamy razem, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nakładamy do 2 średniej wielkości, natłuszczonych foremek (lub 1 większej), odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło ponownie, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160 st. C przez ok. 60 min. Babki są gotowe, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od foremek.Czas przygotowania: 50 min + oczekiwanie liczba porcji: 25