Sposób przygotowania:
Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśniąWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę dajemy do miski i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie do ucieranych składników wsypujemy mąkę i kaszę mannę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy mleko i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy suszone czereśnie i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia:
Następnie wykonane ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej dokładnie bułką tartą. Piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy nawet w tortownicy.
Do pieczenia:
Następnie ciasto posypujemy obficie płatkami migdałowymi.
Pieczenie:
Tak wykonane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i do suchego patyczka. Swoje ciasto w ceramicznej formie piekłam 70 minut, ale myślę, że w innych foremkach będzie piekło się krócej. Upieczone ciasto lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie studzimy na kratce metalowej. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 8 sporych porcji.
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)
robaczek
Babeczka35
Suszone czereśnie dostałam od Helio, więc proszę szukać w ich asortymencie :) Albo użyć innych suszonych owoców :)
lukrowanepierniczki
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec :)
Czekoladka 2