Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto niezwykle pyszne. Z wierzchu mocno chrupiące, a w środku idealnie wilgotne. Można je upiec w foremce keksówce, tortownicy, czy w formie na babkę. Zapewniam, że warto i uda się każdemu.

Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią

Ciasto:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki zimnego mleka
  • 80 g czereśni suszonych
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią

Wykonanie ciasta:

Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią
Z podanych składników ucieramy ciasto z migdałami.

Masło lub margarynę dajemy do miski i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie do ucieranych składników wsypujemy mąkę i kaszę mannę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy mleko i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy suszone czereśnie i dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią
Tak wykonane ciasto przekładamy do formy do pieczenia.

Następnie wykonane ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej dokładnie bułką tartą. Piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy nawet w tortownicy.

Do pieczenia:

Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią
Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.

Następnie ciasto posypujemy obficie płatkami migdałowymi.

Pieczenie:

Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią
Nastepnie pieczemy, studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Tak wykonane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i do suchego patyczka. Swoje ciasto w ceramicznej formie piekłam 70 minut, ale myślę, że w innych foremkach będzie piekło się krócej. Upieczone ciasto lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie studzimy na kratce metalowej. Kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 8 sporych porcji.