Sposób przygotowania:
Wiśniowo-cytrynowa babka
Ciasto wiśniowe: W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek i kisiel, odłożyć na bok. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając ( po wmieszaniu jednego jajka dodać dopiero kolejne). Do masy jejczno-maślanej dodać suche składniki i wymieszać. Na koniec wlać mleko, dodać odrobinę barwnika i po raz ostatni krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Po 20 minutach zwiększyć temp. do 160 i piec jeszcze około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić zupełnie. Zimną babkę pokroić na kromki i w każdej wyciąć foremkę kształt kwiatka. Ciasto cytrynowe: Z wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać przesiane mąki, proszek , dodać otartą skórkę odłożyć na bok. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Wlać sok z cytryny i szybko wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając Do masy jejczno-maślanej dodać suche składniki i wymieszać. Na koniec wlać mleko i po raz ostatni krótko wymieszać. Na dno formy wyłożyć około ¼ ciasta. Ułożyć kwiatki jeden za drugim i delikatnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Po 20 minutach zwiększyć temp. do 160 i piec jeszcze około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem Smacznego!