monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wiśniowo-cytrynowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Niestety ten kwiatek w babce nie jest taki wyrazisty jakbym chciała,żeby był ale na smaku ciasto nie traci. Zawiozłam ją dziś mojemu Tacie i bardzo podobał mu się mój pomysł:)

Wiśniowo-cytrynowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowo-cytrynowa babka

 

  • Ciasto wiśniowe:
  • 200 g mąki
  • 190 g margaryny tortowej ( miękkiej)
  • 4 jajka rozm. M
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Barwnik spożywczy czerwony
  • Ciasto cytrynowe:
  • 235 g mąki
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka rozm, M
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cytryna

 

  • Forma 22 cm

Sposób przygotowania:

Wiśniowo-cytrynowa babka
Ciasto wiśniowe: W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek i kisiel, odłożyć na bok. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając ( po wmieszaniu jednego jajka dodać dopiero kolejne). Do masy jejczno-maślanej dodać suche składniki i wymieszać. Na koniec wlać mleko, dodać odrobinę barwnika i po raz ostatni krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Po 20 minutach zwiększyć temp. do 160 i piec jeszcze około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić zupełnie. Zimną babkę pokroić na kromki i w każdej wyciąć foremkę kształt kwiatka. Ciasto cytrynowe: Z wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać przesiane mąki, proszek , dodać otartą skórkę odłożyć na bok. Do miski przełożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć na jasny puszysty krem. Wlać sok z cytryny i szybko wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając Do masy jejczno-maślanej dodać suche składniki i wymieszać. Na koniec wlać mleko i po raz ostatni krótko wymieszać. Na dno formy wyłożyć około ¼ ciasta. Ułożyć kwiatki jeden za drugim i delikatnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. Po 20 minutach zwiększyć temp. do 160 i piec jeszcze około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem Smacznego!
Wiśniowo-cytrynowa babka
do utartej magraryny z cukrem dodawać po 1 jajku
Wiśniowo-cytrynowa babka
dodać suche składniki i wymieszać robotem
Wiśniowo-cytrynowa babka
z różowego ciasta powycinać foremkę kwiatki
Wiśniowo-cytrynowa babka
na dno formy wylac część ciasta ułożyć kwiatki i zalać resztą ciasta