monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Krówkowa babka z pralinkową koroną

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Babeczka jest wilgotna czyli taka jak lubię, a pralinka nadaje jej ładny wygląda i podnosi walory smakowe, serdecznie polecam na tegoroczną Wielkanoc.

Krówkowa babka z pralinkową koroną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krówkowa babka z pralinkową koroną

 

  • 250 g mleka
  • 150 g cukierków krówek
  • 145 g margaryny tortowej
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 pralin najlepiej okrągłych ( u mnie z nadzieniem truskawkowym)
  • Lukier:
  • 2 białka z małych jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Cukrowe motylki

 

Sposób przygotowania:

Krówkowa babka z pralinkową koroną
Do rondelka przelać mleko, wrzucić krówki i postawić na ogień. Doprowadzić delikatnie do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukierków. Zdjąć z ognia i ostudzić. W drugim rondelku rozpuścić i ostudzić margarynę. Do miski wbić jajka i utrzeć je na jasny krem z cukrem. Następnie cienki strumieniem cały czas ucierając dodawać margarynę i mieszać do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Następie w 3 partiach na przemian z krówkowym mlekiem dodawać do masy jajecznej i cały czas ucierać do połączenia składników, ale nie dłużej. Formę z kominem przygotować i wylać około ¼ masy ciastowej. Ułożyć po okręgu pralinki i delikatnie zalać je resztą ciasta. Następnie ułożyć jeszcze kilka pralin i delikatnie wcisnąć w ciasto ( mnie w pierwszej warstwie było 14 pralin, w drugiej 6). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec około 60 minut. Ostudzić zupełnie. Lukier: Białka ubić na sztywno. Cukier puder przesiać i utrzeć z ubitą pianą. Polukrować babkę i obsypać motylkami. Smacznego!
Krówkowa babka z pralinkową koroną
mleko zagotować delikatnie z krówkami do rozpuszczenia cukierków
Krówkowa babka z pralinkową koroną
jajka utrzeć z cukrem na jasny krem za pomocą miksera
Krówkowa babka z pralinkową koroną
na przemian do masy jajecznej dodawać makę i mleko krówkowe
Krówkowa babka z pralinkową koroną
do formy wlać 1/4 ciasta i ułożyć pralniki

Tagi:

jajko jajka