Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka orzechowa z pigwą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mam sporo orzechów włoskich i pigwy w syropie. Wpadłam na pomysł by upiec babkę z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz zmiksowanej pigwy z syropu. Wyszła pyszna. Babka jest wilgotna i bardzo aromatyczna.

Babka orzechowa z pigwą

Składniki:

Babka orzechowa z pigwą

na ciasto:

dodatkowo:

  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 1 op. lukru zielonego
  • cukrowa posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa z pigwą

Przygotowanie pigwy:

Babka orzechowa z pigwą
Syrop z pigwy wkładamy do małego naczynia i dokładnie miksujemy blenderem

4 łyżki pigwy z syropu odmierzany i wkładamy do małego naczynia. Blendujemy na gładko.

Przygotowanie ciasta:

Babka orzechowa z pigwą
Na samym końcu do ciasta dodajemy naprzemiennie sypkie składniki i mielone orzechy

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder i nie przerywając ucierania wbijamy po 1 jajku. Gdy masa jest gładka zmniejszamy obroty miksera dodajemy stopniowo zmiksowaną pigwę,sok z cytryny, aromat pomarańczowy szczyptę soli. Na końcu na przemian dodajemy sypkie składniki i mielone orzechy.

Pieczenie babki:

Babka orzechowa z pigwą
Po upieczeniu wyciągamy babkę ostrożnie z formy i studzimy

Niezbyt dużą formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy dokładnie bułką tartą. Wlewamy przygotowane ciasto do formy do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175-180 stopni i pieczemy ok 45-50 min . do momentu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z formy i studzimy.

Lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowym lukrem ozdabiamy wystudzoną babkę i posypujemy cukrową posypką. Odstawiamy do wyschnięcia lukru.