Sposób przygotowania:
Babka orzechowa z pigwąPrzygotowanie pigwy:

4 łyżki pigwy z syropu odmierzany i wkładamy do małego naczynia. Blendujemy na gładko.
Przygotowanie ciasta:

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier puder i nie przerywając ucierania wbijamy po 1 jajku. Gdy masa jest gładka zmniejszamy obroty miksera dodajemy stopniowo zmiksowaną pigwę,sok z cytryny, aromat pomarańczowy szczyptę soli. Na końcu na przemian dodajemy sypkie składniki i mielone orzechy.
Pieczenie babki:

Niezbyt dużą formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy dokładnie bułką tartą. Wlewamy przygotowane ciasto do formy do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175-180 stopni i pieczemy ok 45-50 min . do momentu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z formy i studzimy.
Lukier przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowym lukrem ozdabiamy wystudzoną babkę i posypujemy cukrową posypką. Odstawiamy do wyschnięcia lukru.
SylaUla
Agnieszka Rec