graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

babka parzona 3

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

babka rozpływa się w ustach,

babka parzona 3

Składniki:

babka parzona 3

 

  • 50 deka gram mąki
  • 13 deko margaryny
  • 15 deko cukru
  • 5 żółtek
  • 6 deko drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

babka parzona 3
Z 1 łyżki mleka, drożdży,cukru i 1 łyżki maki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia,resztę mleka zagotować i zalać nim mąkę,zaparzoną mąkę dokładnie roztrzepać łyżka aby nie było gródków ,gdy mąka wystygnie wlać do niej wyrośnięty rozczyn ,żółtka utrzeć z cukrem na puch i dodać do mąki ,wszystko razem wyrabiać ,margarynę rozpuścić, i zimną dodać do ciasta,do wyrabiającego ciasta dodać roztopioną margarynę,wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki,tortownicę wysmarować tłuszczem i do wysmarowanej włożyć ciasto,piec w piekarniku w temp.180 stopni przez 50 minut