2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1466]

Babka piaskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta, piaskowa babka którą robiłam już kilkanaście razy, zawsze wychodzi i smakuje bardzo dobrze. Polecam!

Babka piaskowa

Składniki:

Babka piaskowa

 

  • Na dużą formę z kominem
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła
  • 1 kisiel wiśniowy lub malinowy
  • 3 łyżki kandyzowanej mieszanki keksowej-niekoniecznie
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Aromat cytrynowy do ciast

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa

ETAP 1:

Babka piaskowa
masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji

Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej.

ETAP 2:

Babka piaskowa
jajka ubijamy na puszystą prawie białą pianę

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany

ETAP 3:

Babka piaskowa
mąką z kisielem mieszamy miksujemy z jajkami

Mąkę pszenną mieszamy w misce z mąką ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia, wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie do połączenia.

Na sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy.

ETAP 4:

Babka piaskowa
ciasto wylewamy do formy z kominem, pieczemy

Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka).

Studzimy przy otwartych drzwiczkach, całkiem zimną babkę wyciągamy z formy dekorujemy polewą i posypką.

Słodkich wypieków!

Tagi:

babka ciasto