Sposób przygotowania:
Babka piaskowaETAP 1:
Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej.
ETAP 2:
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany
ETAP 3:
Mąkę pszenną mieszamy w misce z mąką ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia, wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie do połączenia.
Na sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy.
ETAP 4:
Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka).
Studzimy przy otwartych drzwiczkach, całkiem zimną babkę wyciągamy z formy dekorujemy polewą i posypką.
Słodkich wypieków!