czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sernik z mrożonych borówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warto w sezonie mrozić świeże owoce, żeby potem móc cieszyć się nimi w ciastach pieczonych i na zimno przez cały rok :)

Sernik z mrożonych borówek

Składniki:

Sernik z mrożonych borówek

 

  • 1 kg sera na sernik
  • 1 śmietana 330 ml, u mnie 18%
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • 3-4 szklanki mrożonych borówek
  • 1 duża paczka herbatników (220 g)
  • 100 masła
  • 1 galaretka

Sposób przygotowania:

Sernik z mrożonych borówek
Mrożone borówki wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować aż zaczną się rozpadać, zmiksować za pomocą blendera, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia.

Galaretkę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Herbatniki wrzucić do blendera i zmiksować. Masło rozpuścić i wlać do herbatników. Wymieszać. Masę herbatnikową wysypać na spód tortownicy o średnicy 26 cm i dokładnie ugnieść. Odstawić do lodówki.

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i połączyć z serem, a następnie z musem borówkowym. Masę serową wylać na spód herbatnikowy i wstawić do lodówki. Na ścięty sernik wylać tężejącą galaretkę i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Tagi:

deser sernik