kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Babka piaskowa na wielkanoc

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja pierwsza babka piaskowa. Zaskoczył mnie bardzo jej smak (pozytywnie oczywiście!). Jest bardzo sypka i ma super zapach! Polecam na święta jak i do niedzielnej kawki.

Babka piaskowa na wielkanoc

Składniki:

Babka piaskowa na wielkanoc

 

  • 150 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok cytrynowy do smaku
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa na wielkanoc
Masło zmiksować z cukrem na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny – wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę – delikatnie wymieszać z ciastem. Formę natłuścić i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem. Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 h (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC