kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 586]

Babka piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka w przygotowaniu babka piernikowa. Pyszna i aromatyczna o korzennym zapachu, długo zachowująca swoją świeżość. Polecam.

Babka piernikowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piernikowa

 

Ponadto :

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do wysypania
  • keksówka 27 x 8 x 8

Sposób przygotowania:

Babka piernikowa
Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. W międzyczasie wybijamy do miski jajka i wsypujemy oba cukry, miksujemy.

Gdy masa jest ubita dodajemy przesiane przez sitko oba mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i miksujemy przez chwilę. Wlewamy roztopione masło i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka piernikowa
Jajka ostrożnie wybijamy do czystej miski.
Babka piernikowa
Do miski z jajkami wsypujemy cukier waniliowy i zwykły cukier.
Babka piernikowa
Do przygotowanego ciasta dodajemy rozpuszczone masło.
Babka piernikowa
Ciasto miksujemy z rozpuszczonym masłem do połączenia się składników.