slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto budyniowe z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne ciasto budyniowe z borówkami oraz galaretką. Spód zrobiłam z pokruszonych ciastek z dodatkiem masła. Ciasto zrobiłam w formie tortu. Polecam.

Ciasto budyniowe z owocami

Składniki:

Ciasto budyniowe z owocami

 

  • 150 g markiz chałwowych
  • 150 g masła
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 100 g borówek amerykańskich
  • tortownica o śred. 16 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z owocami
Ciastka rozkładamy, ściągamy z nich krem (odkładamy) a same ciastka kruszymy bardzo drobno. 50 g masła rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę wykładamy folią i wysypujemy na dno masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.

Niepełną szklankę mleka przelewamy do garnka, dosypujemy cukier i podgrzewamy. W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z mąką kukurydzianą. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia do zlewu z zimną wodą. Pozostałe 100 g masła w temperaturze pokojowej miksujemy razem z kremem z ciastek, aż masa zbieleje.

Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszając. Gotową masę budyniową przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki.

Borówki myjemy. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy na nim borówki i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki.

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.