Sposób przygotowania:
Ciasto budyniowe z owocami
Ciastka rozkładamy, ściągamy z nich krem (odkładamy) a same ciastka kruszymy bardzo drobno. 50 g masła rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę wykładamy folią i wysypujemy na dno masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Niepełną szklankę mleka przelewamy do garnka, dosypujemy cukier i podgrzewamy. W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z mąką kukurydzianą. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia do zlewu z zimną wodą. Pozostałe 100 g masła w temperaturze pokojowej miksujemy razem z kremem z ciastek, aż masa zbieleje.
Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszając. Gotową masę budyniową przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki.
Borówki myjemy. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy na nim borówki i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Niepełną szklankę mleka przelewamy do garnka, dosypujemy cukier i podgrzewamy. W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z mąką kukurydzianą. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia do zlewu z zimną wodą. Pozostałe 100 g masła w temperaturze pokojowej miksujemy razem z kremem z ciastek, aż masa zbieleje.
Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszając. Gotową masę budyniową przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki.
Borówki myjemy. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy z lodówki ciasto, układamy na nim borówki i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.