WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 627]

Ciasto poranna rosa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto poranna rosa to czarno - białe ciasto z kulkami serowo - kokosowymi, kremem budyniowym i marmoladą.

Ciasto poranna rosa

Składniki:

Ciasto poranna rosa

Ciasto

  • 200g margaryny
  • ok. 7-8 łyżek śmietanki 30%
  • 3/4szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 3 łyżki mleka

Krem

  • Składniki na krem:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 8-10 łyżek cukru
  • 200g masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • marmolada
  • kakao do oprószenia

Kulki serowe

Sposób przygotowania:

Ciasto poranna rosa

Kulki serowe

Biały ser zmielić lub zblendować. Wszystkie składniki na kulki włożyć do miski i zagnieść rękami. Z twarogowej masy odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Odkładać je na talerz wysypany mąką. Kulki schłodzić w lodówce przez 30 min.

Ciasto

Miękką margarynę utrzeć ze śmietaną i cukrami na jasny krem. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Masa będzie jak zważona ale tak ma być. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dosypać kakao i mleko i zmiksować.

Do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylać jasne ciasto. Na jasne ciasto wylać ciasto ciemne aby było równomiernie. W ciasto poutykać kulki serowe najlepiej symetrycznie. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 50-60 min. w temp. 180 stopni. Upieczone wystudzić i posmarować marmoladą.

Krem

3 szklanki mleka zagotować razem z masłem. W szklance mleka rozrobić budynie z cukrem i mąką. Zawiesinę wlać na gotujące się mleko. Mieszając, gotować aż budyń zgęstnieje. Budyń lekko wystudzić i wylać na ciasto. Ciasto schłodzić. Przed podaniem posypać wierzch gorzkim kakao.