Sposób przygotowania:
Ciasto poranna rosaKulki serowe
Biały ser zmielić lub zblendować. Wszystkie składniki na kulki włożyć do miski i zagnieść rękami. Z twarogowej masy odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Odkładać je na talerz wysypany mąką. Kulki schłodzić w lodówce przez 30 min.
Ciasto
Miękką margarynę utrzeć ze śmietaną i cukrami na jasny krem. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Masa będzie jak zważona ale tak ma być. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dosypać kakao i mleko i zmiksować.
Do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylać jasne ciasto. Na jasne ciasto wylać ciasto ciemne aby było równomiernie. W ciasto poutykać kulki serowe najlepiej symetrycznie. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 50-60 min. w temp. 180 stopni. Upieczone wystudzić i posmarować marmoladą.
Krem
3 szklanki mleka zagotować razem z masłem. W szklance mleka rozrobić budynie z cukrem i mąką. Zawiesinę wlać na gotujące się mleko. Mieszając, gotować aż budyń zgęstnieje. Budyń lekko wystudzić i wylać na ciasto. Ciasto schłodzić. Przed podaniem posypać wierzch gorzkim kakao.