Muzykus

Muzykus

Kucharz
[Przepisów: 14]

Babka pijaczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto do szybkiego przygotowania i takiegoż szybkiego jedzenia.

Babka pijaczka

Składniki:

Babka pijaczka

 

  • Ciasto
  • 4 żółtka
  • 12 dag cukru
  • 17 dag surowej kaszy manny
  • 4 białka
  • skórka z cytryny
  • Napojka
  • 2 cukry waniliowe
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Babka pijaczka
Utrzeć 4 żółtka z 12 dag cukru, po czym dodać 17 dag surowej kaszy manny i ubitą pianę z 4 białek oraz skórkę cytrynową. Kiedy ciasto jest zagniecione upiec w temp. ok. 170st.C aż będzie rumiane. Ze szklanki mleka, 3 łyżek cukru i cukru waniliowego przygotować ciepłą (ale nie gorącą) napojkę. Wyłożyć babkę na głębszy półmisek i podlać ją napojką, po czym zaczekać, aż babka wchłonie tę napojkę - stąd nazwa babka pijaczka. Pokroić na porcje i podawać. Nie nadaje się do przechowywania, spożyć należy tego samego dnia. Smacznego.