Fedechko

Fedechko

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Babka pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetna babka pomarańczowa, wielkanocny wypiek, lubiana przez dzieci i dorosłych. Piec około 40 minut w temp. 230 - 250 C.

Babka pomarańczowa

Składniki:

Babka pomarańczowa

 

  • 1,2 kg mąki,
  • 300 ml mleka,
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 20 dag masła,
  • 25 dag cukru,
  • 10 dag drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 8 jaj,
  • szklanki kandyzowanej posiekanej skórki pomarańczowej.

 

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowa
Rozpuścić w ciepłym mleku drożdży, posypać łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Dodać sól, mąkę, jajka. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodawać rozpuszczony tłuszcz, sok pomarańczowy oraz skórki pomarańczy. Ciasto powinno być gładkie. Odstawić na 2 - 3 godziny. Formy do babki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto umieścić w formie do babki na 1/3 wysokości. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-40 minut, posmarować jajkiem. Piec około 40 minut w temp. 230 - 250 C.