Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Babka puchowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

babkę można dowolnie udekorować.

Babka puchowa

Składniki:

Babka puchowa

 

  • 25 dag margaryny
  • 40 dag maki ziemniaczanej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 30 dag cukru
  • 200ml oleju
  • 2 łyżki proszku
  • łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

Babka puchowa
W makutrze utrzeć margarynę z cukrem, ucierając ciągle wbić po jednym żółtku. Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną połączona z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia. Następnie wlać olej, wymieszać, ubić białka na sztywno, przełożyć do ciasta i wymieszać na końcu wlać spirytus. Ciasto wlać do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wstawić do piekarnika i upiec. Babkę ciepłą posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak