marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka puchowa z likierem amaretto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niedługo święta wielkanocne, a zatem pora pieczenia świątecznych wypieków i nie tylko.Babki mają różne oblicza-biszkoptowe, drożdżowe, puchowe+oczywiście dodatki.

Babka puchowa z likierem amaretto

Składniki:

Babka puchowa z likierem amaretto

 

  • 6 jaj,
  • 200 g .margaryny (w tym do formy),
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/4 szklanki likieru amaretto,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki śmietanki30 %,
  • kasza manna do wysypania.

 

Sposób przygotowania:

Babka puchowa z likierem amaretto
Margarynę wrzucić do garnka i zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, likierem amaretto, potem stopniowo dodawać po jednym jajku podczas miksowania. Zrobić przerwę i odmierzyć osobno dwie mąki, śmietankę i proszek do pieczenia. Zmiksować ponownie składniki na jednolitą masę. Formę falistą z kominkiem lub bez wysmarować tłuszczem oraz wysypać kaszą manna i wylać masę do formy. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 st .C na 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i delikatnie wybić na deseczkę z obróconej do gory dnem formy. Pokroić i jeść.