jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka rumowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjna babka rumowa, nie tylko na święta

Babka rumowa

Składniki:

Babka rumowa

 

  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzienej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki rumu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Babka rumowa
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Wbijać ucierając po jednym jajku.
Mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia dwukrotnie przesiać i podzielić na trzy porcje.
Wsypywać po jednej porcji do masy jajecznej.
Lekko wymieszać.
Wlać rum, sok z cytryny, aromat cytrynowy i aromat pomarańczowy.
Wymieszać.
Wlać do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stop. C.
Piec 80 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka