suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Babka śmietankowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealne ciasto na Wielkanoc

Babka śmietankowa

Składniki:

Babka śmietankowa

 

  • 4 jaja;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 i 1/2 kostki masła;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe;
  • zapach waniliowy;
  • Polewa lub lukier truskawkowy

Sposób przygotowania:

Babka śmietankowa
Ucieramy jaja z cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy mąkę i dalej ucieramy. Proszek do pieczenia mieszamy z budyniami i dodajemy do masy nie przestając ucierać, na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i zapach waniliowy i wszystko razem ubijamy na puszystą masę. Nagrzewamy piekarnik do 180oC , przekładamy ciasto do foremki w kształcie baby i pieczemy przez ok 40 min. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto do ostudzenia i polewamy lukrem lub polewą.