szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babka śmietankowa 3

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puszysta babka, która dzięki dodanemu budyniowi smakuje pysznie, śmietankowo.

Babka  śmietankowa 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka śmietankowa 3

 

  • 150 g margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe po 40 g każdy
  • kilka kostek czekolady do stopienia na wierzch (u mnie mleczna)
  • margaryna do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania:

Babka śmietankowa 3
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i zostawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i dalej miksujemy do wymieszania. Nastepnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i budyniami. Do mąki dodajemy ubitą pianę, mieszamy i stopniowo dolewamy ostudzoną margarynę. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Masę przelewamy do foremki (długość 24 cm) wysmarowanej wcześniej margaryną. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest gotowe. Ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Babka  śmietankowa 3
Do wykonania babki potrzebujemy między innymi jajka mąkę budynie
Babka  śmietankowa 3
Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Babka  śmietankowa 3
Z białek ubijamy pianę dodajemy cukier i żółtka
Babka  śmietankowa 3
Przygotowane ciasto przelewamy do foremki i pieczemy