WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1876]

Drożdżówka z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżówka z marmoladą, skręcana w warkocz/świder, z dużą ilością nadzienia i kruszonką. Jest miękka, puszysta i pyszna.

Drożdżówka z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z marmoladą

 

  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru pudru
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 całe jajko
  • 2-3 żółtka
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • marmolada (u mnie truskawkowa)
  • Kruszonka:
  • 25 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z marmoladą

ETAP 1:

Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z cukrem pudrem. Dodać do nich jajko, żółtka, ciepłe mleko i olej i wymieszać. Dodać mąkę i roztopione masło i wyrobić mikserem z hakami. Gdy ciasto jest jednolite i odchodzi od ścian miski odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować obficie marmoladą. Zwinąć w roladę. Roladę można podzielić na dwie mniejsze rolady lub zostawić jedną długą. Ja podzieliłam.

Każdą roladę przekroiłam wzdłuż i zakręciłam w świder/warkocz. Przygotowane ciasta przelożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyłam do miski i palcami roztarłam na okruchy. Posypałam ciasta.

Drożdżówki piekłam razem przez ok. 50 minut w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki.

Drożdżówka z marmoladą
Drożdżówka z marmoladą po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Drożdżówka z marmoladą
Drożdżówki zwinięte i przełożone do foremek
Drożdżówka z marmoladą
Rozwałkowane ciasto posmarowane obficie marmoladą
Drożdżówka z marmoladą
Kruszonka zrobiona z masła, mąki i cukrów.