Sposób przygotowania:
Drożdżówka z marmoladąETAP 1:
Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z cukrem pudrem. Dodać do nich jajko, żółtka, ciepłe mleko i olej i wymieszać. Dodać mąkę i roztopione masło i wyrobić mikserem z hakami. Gdy ciasto jest jednolite i odchodzi od ścian miski odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować obficie marmoladą. Zwinąć w roladę. Roladę można podzielić na dwie mniejsze rolady lub zostawić jedną długą. Ja podzieliłam.
Każdą roladę przekroiłam wzdłuż i zakręciłam w świder/warkocz. Przygotowane ciasta przelożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyłam do miski i palcami roztarłam na okruchy. Posypałam ciasta.
Drożdżówki piekłam razem przez ok. 50 minut w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu wystudziłam na kratce i pokroiłam na kawałki.