Sposób przygotowania:
Babka sojowa Wielkanocna
Nasiona soi namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną studzimy i odsączamy z wody. Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy marchew i seler. Całość podlewamy bulionem i dusimy by warzywa stały się półmiękkie. Miedzy czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na innej patelni. Orzechy drobno siekamy. Ugotowaną soję przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej 3 jajka i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania masę sojową doprawiamy do smaku. Dodajemy pozostałe jajka, miksujemy dalej. Następnie do masy dodajemy przygotowane warzywa, pokrojone orzechy oraz przytopiony boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Całość bardzo krótko miksujemy, tylko do momentu jak składniki się połączą. Dzięki temu po rozkrojeniu w babce będą widoczne kawałki warzyw i boczek. Gotową masę przekładamy do formy. Wierzch posypujemy bułką tartą. Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180°C. Upieczoną studzimy. Przestudzoną dekorujemy majonezową polewą. POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Do garnka przekładamy majonez i podgrzewamy. Do podgrzanego wlewamy żelatynę. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy z ognia. Gdy polewa zaczyna tężeć wylewamy ją na babkę. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zastygnięcia majonezu.