RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Babka świąteczna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna i łatwa w przygotowaniu kolorowa babka świąteczna. Idealna na święta i nie tylko. Uwielbiają ją dzieci

Babka świąteczna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka świąteczna

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 kisiel malinowy
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Babka świąteczna
Jajka i cukier ubić na pulchną masę, następnie dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i ubijać. Dodać olej i na końcu śmietanę. To wszystko wymieszać i podzielić na trzy części.Do jednej dodać 2 łyżki kakao,do drugiej części dodać 2 łyżki mąki ,a do trzeciej - kisiel. Dokładnie wymieszać. Na wąską blachę wysmarowaną tłuszczem wylewamy masę kakaową, potem masę kisielową i masę białą. Pieczemy 45 min. w 180 stopni
Babka świąteczna
Ubijamy jaja z cukrem i dodajemy resztę składników
Babka świąteczna
Gotową masę dzielimy na trzy cześci i dodajemy kolejno kakao,kisiel i mąkę
Babka świąteczna
Wymieszane masy wylewamy kolejno na blachę
Babka świąteczna
I gotowa babeczka

Tagi:

jajko jajka