Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Wielkanocna babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jak co roku na Wielkanoc pieczona jest ta babka

Wielkanocna babka cytrynowa

Składniki:

Wielkanocna babka cytrynowa

 

  • mąka 25 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jaja 4 szt
  • cukier puder 20-25 dag
  • cukier wanilinowy 1 opak
  • cytryna 1 szt
  • masło 25 dag
  • szafran

 

  • do formy:
  • tłuszcz

 

  • dekoracja:
  • lukier
  • skórka pomarańczowa w cukrze

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka cytrynowa
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny). Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami. Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem. Babkę piec ok. godziny w temperaturze- 200°C Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szafranu: szczyptę szafranu namoczyć w ciepłej wodzie, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta.

Upieczoną babkę można polukrować i obsypać skórką  z pomarańczy w cukrze.