Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka cytrynowa
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny). Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami. Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem. Babkę piec ok. godziny w temperaturze- 200°C Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szafranu: szczyptę szafranu namoczyć w ciepłej wodzie, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta.
Upieczoną babkę można polukrować i obsypać skórką z pomarańczy w cukrze.
Upieczoną babkę można polukrować i obsypać skórką z pomarańczy w cukrze.