Babka tradycyjna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

najlepsza babka na świecie :)

Babka tradycyjna

Składniki:

Babka tradycyjna

 

  • 50 dag mąki
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 20 dag cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Babka tradycyjna
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę babkową (średnica 21 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Margarynę utrzeć na jednolitą masę i cały czas ucierając dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, a potem kolejno jajka. Do masy dodać mąkę i mleko. Całość wymieszać i przełożyć do formy. Piec w temp. 170 - 180 st. ok. 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka