Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Babka trójbarwna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka trójbarwna to bardzo fajne ciasto do kawy - proste w przygotowaniu, a z jakże ciekawym smakiem.

Babka trójbarwna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka trójbarwna

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jaj
  • 6 łyżek oleju
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku

Sposób przygotowania:

Babka trójbarwna
Do margaryny dodać cukier. Ucierać razem, dodając po 1 żółtku. Z białej ubić pianę.

Do utartej margaryny dodać pianę z białej, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

Powstałe ciasto podzielić na trzy części - jedną pozostawić jaka jest, do drugiej dodać kakao, a do trzeciej mak. Ciasto wylewać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na przemian.

Później górę wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec.

Po ostudzeniu pokroić na kawałki i podawać. 
Babka trójbarwna
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku.
Babka trójbarwna
Z białek oddzielonych od żółtek ubić pianę.
Babka trójbarwna
Do margaryny dodać resztę składników i wymieszać.
Babka trójbarwna
Podzielone ciasto wylewać naprzemiennie na blaszkę.

Tagi:

ciasto babka