zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kolorowa babka ucierana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

pyszna i puszysta babka kolorowa

Kolorowa babka ucierana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa babka ucierana

 

  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 5 jajek ( M )
  • 1/2 szk cukru
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze :
  • żółty
  • czerwony
  • pomarańczowy
  • zielony
  • cukier puder trzcinowy
  • sok z cytryny
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Kolorowa babka ucierana
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do miski włożyć miękkie masło i za pomocą miksera utrzeć do białości razem z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka ( białka będą potrzebne ) i nadal ucierać. Gdy żółtka połączą się z masą z masła i cukru przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno i połowę dodać do ciasta i lekko wymieszać. Następnie dodać resztę piany, delikatnie połączyć. Foremkę keksową o wymiarach 12 cm x 30 cm ( mierząc górne krawędzie ) wyłożyć papierem do pieczenia. Po kilka łyżek ciasta przekładać do miski w której była ubijana piana i dodawać odrobinę barwnika żółtego. Wymieszać masę i przełożyć do foremki. Tak samo postępować z barwnikiem czerwonym i pomarańczowym i kłaść jedno ciasto na drugim. Ostatnia warstwa ma zostać bez barwienia. Ciasto w foremce widelcem dowolnie lekko przemieszać i wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec babkę przez 50 minut. Upieczoną wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Z cukru pudru trzcinowego i zielonego barwnika oraz soku z cytryny wymieszać lukier i polać nim wystudzoną babkę a na koniec posypać posypką.
Kolorowa babka ucierana
Etap 1utrzeć margarynę z cukrem a potem żółtkami
Kolorowa babka ucierana
Etap 2potem dodac pianę i wymieszać ciasto
Kolorowa babka ucierana
Etap 3potem kolorowe porcje kłaśc do foremki
Kolorowa babka ucierana
Etap 4upieczoną babkę polac lukrem i posypac posypką