Sposób przygotowania:
Kolorowa babka ucierana
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do miski włożyć miękkie masło i za pomocą miksera utrzeć do białości razem z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka ( białka będą potrzebne ) i nadal ucierać. Gdy żółtka połączą się z masą z masła i cukru przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno i połowę dodać do ciasta i lekko wymieszać. Następnie dodać resztę piany, delikatnie połączyć. Foremkę keksową o wymiarach 12 cm x 30 cm ( mierząc górne krawędzie ) wyłożyć papierem do pieczenia. Po kilka łyżek ciasta przekładać do miski w której była ubijana piana i dodawać odrobinę barwnika żółtego. Wymieszać masę i przełożyć do foremki. Tak samo postępować z barwnikiem czerwonym i pomarańczowym i kłaść jedno ciasto na drugim. Ostatnia warstwa ma zostać bez barwienia. Ciasto w foremce widelcem dowolnie lekko przemieszać i wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec babkę przez 50 minut. Upieczoną wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Z cukru pudru trzcinowego i zielonego barwnika oraz soku z cytryny wymieszać lukier i polać nim wystudzoną babkę a na koniec posypać posypką.
marietta