domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Babka twarogowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna babka, która nie jest sucha, co zawdzięcza dodatkowi oleju oraz twarogu. Najlepiej smakuje polukrowana.

Babka twarogowa

Składniki:

Babka twarogowa

 

 

  • szklanka oleju;

 

  • 250 twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego;

 

  • 0,5 szklanki cukru;

 

  • opakowanie cukru wanilinowego;

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka twarogowa
Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce. Jajka wbić do dużej misy, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić wszystko na puszystą masę. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodać olej i krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać twaróg i zmiksować. W osobnej misce przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i zmiksować, aż składniki się połączą. Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać masę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec około 1 godzinę. 

Tagi:

jajko jajka