Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babka ucierana z budyniem śmietankowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dodając do ciasta odrobinę octu ciasto staje się bardziej puszyste.

Babka ucierana z budyniem śmietankowym

Składniki:

Babka ucierana z budyniem śmietankowym

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Babka ucierana z budyniem śmietankowym
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodając stopniowo żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiać, wsypać do utartych żółtek z masłem, dodać likier i ocet, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą, połączyć delikatnie z ciastem. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Do reszty ciasta wmieszać przesiane kakao, wylać na ciasto jasne. Piec w temperaturze 180 stopni około 40- 45 minut. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka