madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 531]

Babka w czterech kolorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ucierana babka mająca cztery kolory. Spotkałam się kiedyś z nazwą Tulipan. Myślę że zachwyci gości przy wielkanocnym stole.

Babka w czterech kolorach

Składniki:

Babka w czterech kolorach

 

  • 6 jaj
  • 25 dag. margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka w czterech kolorach

ETAP 1:

Babka w czterech kolorach
Margarynę ucieramy na puszysty krem z cukrami

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. W następnej kolejności dodajemy żółtka , mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i oliwę

ETAP 2:

Babka w czterech kolorach
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z ciastem

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowanym ciastem.

ETAP 3:

Babka w czterech kolorach
Do każdej porcji ciasta dodajemy inny składnik

Ciasto dzielimy na cztery równe części i do każdej dodajemy:
1- budyń waniliowy
2- kisiel wiśniowy
3 - mak
4 - kakao

ETAP 4:

Babka w czterech kolorach
Babke wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy pierwszą porcję ciasta.

Moja kolejność to :
1 masa makowa
2 masa wiśniowa
3 masa z budyniem
4 masa z kakao

Po włożeniu ostatniej porcji ,ciasto przekrawamy nożem , a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut.

ETAP 5:

Babka w czterech kolorach
Wierzch babki posypujemy pudrem

Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy. Posypujemy delikatnie wierzch cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto babka