motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Babka z kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Babeczka jest bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna. Robi się ją z ciasta ucieranego z dodatkiem kakao i maku.

Babka z kakao

Składniki:

Babka z kakao

 

  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 25 dkg margaryny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/4 szkl maku

Sposób przygotowania:

Babka z kakao
Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając dodajemy po troszku mąki i oliwy i tak na przemian aż do wyczerpania składników. 

Na koniec dodajemy pianę i mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej sypki mak a trzecią zostawiamy. 

Blaszkę smarujemy i dajemy po troszku każdego ciasta aż do wyczerpania. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 45 minut.

Tagi:

ciasto babka