SUPERPRZEPIS

Babka cytrynowa

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Babka cytrynowa Więcej zdjęć (2)

Babka zachowuje dłużej świeżość, co przy naszych świątecznych szaleństwach jest wielką zaletą:) Zamiast cukrem pudrem, babkę można polać lukrem cytrynowym.

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 4 jaja
  • 170 g cukru
  • 160 g maki pszennej
  • 2 budynie waniliowe ( po 40g )
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 g masła ( koniecznie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa

przygotowanie

Babka cytrynowa
Biadłka mocno ubijamy, dodajemy na końcu, delikatnie mieszajac ciasto

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.

Masło ucieramy na puszysto, nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka.

Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budynie, otartą skórkę i sok z cytryny.

Odkładamy robot i ręcznie łączymy masę z ubitymi białkami.

pieczenie

Babka cytrynowa
Użyłam foremki o średnicy 18 centymetrów

Formę na babkę dokładnie natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą i delikatnie napełniamy ciastem.

Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Sprawdzamy patyczkiem ;)

pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.