Sposób przygotowania:
Babka waniliowa
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier.Nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka a następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Cały czas miksujemy masę i wlewamy olej oraz dodajemy ziarenka z laski wanilii -dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 1 godziny.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Cały czas miksujemy masę i wlewamy olej oraz dodajemy ziarenka z laski wanilii -dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 1 godziny.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.