slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babka waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka, delikatna babka z dodatkiem prawdziwej wanilii. W sam raz do kawki lub herbatki. Prosty przepis. Polecam.

Babka waniliowa

Składniki:

Babka waniliowa

 

Sposób przygotowania:

Babka waniliowa
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier.Nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka a następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Cały czas miksujemy masę i wlewamy olej oraz dodajemy ziarenka z laski wanilii -dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 1 godziny.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

babka ciasto